Taxushaag kopen
De taxushaag is ongetwijfeld één van de meest geliefde hagen die tot de familie coniferen behoort. Wilt u een taxushaag kopen? Wij hebben een groot assortiment taxushaag planten van een prachtige kwaliteit. De taxushaag is afhankelijk van het seizoen verkrijgbaar als pot, kluit en wortelgoed.
Taxushaag kopen
De taxushaag gevormd met taxus baccata heeft een zeer fijne groei en is daardoor zeer geschikt voor het vormen van een strakke haag. Taxus baccata staat niet bekend als een erg snelle groeier, maar vormt wel een dichte, ondoordringbare haag die zorgt voor privacy.
Koop uw taxushaag voor een scherpe prijs online bij Gras en Groen Winkel en geniet van de fraaie eigenschappen van een taxushaag:
- Wintergroen, vorstbestendig en donkergroen van kleur
- Vormt een dichte haag die zorgt voor privacy
- Geschikt als blokvorm en als lage en hoge haag
- Leent zich dankzij fijne en compacte groei voor strakke snoeivormen
- Een taxushaag is makkelijk te onderhouden
Taxushaag
De taxushaag loopt in het voorjaar uit en vormt dan mooie, lichtgroene uitlopers. Deze vormen een mooi contrast met de donkergroene kleur van de oudere takken. In de loop van het jaar ontwikkelen zich aan de takken dieprode bessen. De taxushaag is door zijn zeer dichte structuur, groenblijvende karakter en donkergroene kleur een erg chique haag.
In de tuin kan de taxushaag op verschillende gebruikt worden. Bekend zijn de lage en middelhoge haagjes in de voortuin en langs tuinpaden. In de tuin kan de taxushaag uitgroeien tot een hoogte van ruim 250 cm. Dat maakt deze haagplant ook geschikt als hoge haag in de achtertuin. Als laatste wordt de taxushaag, vanwege de strakke snoeivorm, door tuinontwerpers ook graag toegepast als blokbeplanting.
Taxus baccata
Taxus baccata is een conifeer uit de taxusfamilie en komt van nature voor in vrijwel heel Europa. Het verspreidingsgebied loopt vanuit de Benelux door naar het zuiden van Europa, Zuidwest-Azië en zelf Noord-Afrika.
De taxus baccata heeft de Nederlandse naam venijnboom. Dit komt door de giftige stoffen die de taxus bezit. In het blad van de taxushaag zit taxol, dat giftig is voor mens en dier. Let bij het aanplanten van uw taxushaag erop dat deze niet grenst aan een paarden- of dierenweide. Deze dieren worden na het eten van de struik onherroepelijk ziek.
Taxushaag soorten
Als Taxushaag wordt voornamelijk de welbekende Taxus Baccata gebruikt. In het begin van de 20ste eeuw is de Taxus Baccata gekruisd met de Japanse Taxus. Hieruit is de gecultiveerde soort Taxus Media ontstaan. Taxus media 'Hicksii' is de vrouwelijke variant die bessen draagt. Belangrijke voorwaarde hiervoor is de aanwezigheid van minimaal één mannelijke plant (Taxus media 'Hilii') per tien vrouwelijke planten voor de bestuiving.
- Taxus baccata
- Taxus media 'Hicksii'
- Taxus media 'Hillii'
Cultivar | Kenmerk | Groeiwijze |
Taxus baccata | Donkergroene naalden en rode bessen | Langzaam en compact |
Taxus media 'Hicksii' | Donkergroene naalden en rode bessen | Traag en zeer compact |
Taxus media 'Hillii' | Donkergroene naalden | Traag en zeer compact |
Taxushaag bestellen bij Gras en Groen
Wilt u een Taxus baccata haag bestellen van een uitstekende kwaliteit? Wij werken uitsluitend samen met kwekerijen waar wij verzekerd zijn van gezonde, volle haagplanten met een sterk wortelstelsel.
Bij Gras en Groen leveren wij Taxushaag planten direct vanaf de kweker bij u thuis. De haagplanten worden verzameld uit het veld, verpakt en bezorgd binnen drie werkdagen. Op die manier kunnen wij een uitstekende conditie en het aangroeien van de haagplanten in uw tuin garanderen. Planten uit de volle grond zijn beschikbaar vanaf oktober tot en met april. Buiten deze perioden leveren wij uitsluitend Taxus planten uit pot.
- Levering in overleg en binnen 3-5 werkdagen
- Pallet transport NL € 69,95 en BE € 89,95
Waarom Taxus Baccata bestellen bij Gras en Groen?
De taxushagen zijn afkomstig van kwekerijen waar wij zelf erg graag zaken mee doen. Bij deze kwekerijen zijn wij verzekerd van Taxus Baccata haagplanten van een uitstekende kwaliteit.
- Haagplanten uitsluitend van gerenommeerde kwekerijen
- Beperkte ecologische footprint dankzij innovatieve teelttechnieken
- Advies en kennis van onze hoveniers
- Uitstekende kwaliteit voor een scherpe prijs
Zelf een taxushaag aanplanten
De taxushaag is een vrij eenvoudig te onderhouden haagplant. Deze stelt niet al te veel eisen aan de groeiomgeving. Toch is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Met name de hoeveelheid water die de grote haagplant exemplaren nodig hebben is een belangrijk aandachtspunt!
- Wanneer een taxushaag aanplanten?
- Op welke standplaats een taxushaag aanplanten?
- Op welke wijze een taxushaag aanplanten?
- Hoeveel taxussen heeft u nodig voor uw haag?
Wanneer taxushaag aanplanten?
De taxushaag kan het hele jaar door aangeplant worden. Vanaf begin mei tot en met september kan dit uitsluitend met planten uit pot. Taxus planten uit pot hebben een sterke kluit waarvan de haarwortels in takt blijven. Zorg wel voor voldoende water na het aanplanten om de taxushaag planten uit pot de zomer door te helpen.
Vanaf begin oktober is de Taxus baccata en de Taxus media ook weer leverbaar met een kluit en als wortelgoed. De taxus gaat dan zijn rustperiode in waardoor die weer uit de volle grond gehaald kan worden. Het seizoen waarin de taxushagen ook als kluit en zelfs wortelgoed leverbaar zijn loopt tot in april.
Op welke standplaats een taxushaag aanplanten?
Een taxushaag is geschikt als tuinafscheiding in de voortuin, maar zeker ook in de achtertuin. In de achtertuin kan de haag geplant worden als tuinafscheiding, maar ook om meerdere ruimtes in de tuin te vormen. Het maakt in het geval van de taxus niet uit of deze in de zon of de schaduw staat.
De ondergrond is echter wel belangrijk. De haag kan absoluut niet in een natte grond worden aangeplant. Op laaggelegen kleigronden zal de taxus slecht aanslaan. Op arme zandgronden zal de taxus baccata het echter fantastisch doen. De haag zal daar uitgroeien tot een prachtige tuinafscheiding.
Op welke wijze taxushaag aanplanten?
Bij het aanplanten van de taxushaag is het vooral belangrijk dat deze in een mooie rechte lijn komt te staan. De hoogte van de kluit is eveneens belangrijk bij het aanplanten. Als deze te hoog komt te staan, dan kan deze uitdrogen. Dit komt de plant natuurlijk niet ten goede.
Na het aanplanten wordt de haag, indien nodig, voor een eerste keer gesnoeid. De haag wordt getopt en de zijkanten worden ook strak gesnoeid zodat uw taxushaag er al direct netjes uit komt te zien.
Voor een snelle inworteling en het succesvol aanplanten van de haag is het toevoegen van meststoffen en bodemleven van belang. Advies per 5 strekkende meter haag:
- Bodem Actief/ terra Fertiel: 0,25 kg
- Myco-Haag: 0,25 kg
- Compost of aanplantgrond: 50 liter
Hoeveel taxushaagplanten heeft u nodig?
Bij het aanplanten van uw taxushaag is het zaak om te zorgen voor het juiste aantal taxusplanten per strekkende meter. Dit helpt u om snel een compacte en ondoordringbare taxushaag te vormen.
Vindt u het lastig om het juiste taxus planten te bestellen? Bij het bestellen van de taxus baccata helpen wij u een handje. Als u het aantal strekkende meters haag invoert wordt het benodigde aantal taxussen voor u berekent. Bestel voor elke hoek één haagplant extra.
Taxushaag onderhouden
Een strak gesnoeide taxushaag voegt niet alleen schoonheid toe aan uw buitenruimte, maar biedt ook privacy en bescherming. Om ervoor te zorgen dat uw taxushaag er het hele jaar door op zijn best uitziet, is het essentieel om de juiste onderhoudsstappen te volgen.
- Taxushaag snoeien
- Taxushaag bemesten
- Taxushaag water geven
- Taxushaag controleren op ziekten en plagen
Taxushaag snoeien
Voordat u begint met het snoeien van de taxushaag is het misschien goed om over het volgende na te denken. Het snoeiafval is erg giftig. Het kan echter zeer goed gebruikt worden voor het maken van chemokuren tegen kanker. Snoeiafval wordt om die reden op grote schaal ingezameld. Heeft u veel snoeiafval van de taxus? Laat het dan ophalen voor deze uitstekende bestemming.
- Snoei slechts de zijkant tot de beoogde hoogte is behaald
- Snoei de haag tweemaal om groei te bevorderen
- Snoei met een scherpe heggeschaar
- Snoei van onderen naar boven
- Hoe vaker u snoeit, hoe dichter uw haag wordt
Taxushaag bemesten
Voed de haag met de juiste meststoffen: Om de groei te bevorderen en een diepgroene kleur te behouden, is het aan te raden om uw taxushaag te voeden met 100% organische meststoffen. Geef daarom driemaal per jaar een bemesting. U gebruikt daarvoor 0,25 kg Myco-Haag per 5 strekkende meter op de volgende momenten:
- 1e bemesting: Maart-april
- 2e bemesting: Juni-juli
- 3e bemesting: Augustus-september
Taxushaag water geven
Taxushagen hebben een gematigde hoeveelheid water nodig om te gedijen. Wij adviseren om bij het aanplanten een druppelslang aan te leggen. Vooral tijdens droge periodes is het belangrijk om regelmatig water te geven. Zet dan minimaal eens per week de druppelbevlloeiing 4 uur lang aan.
Taxushaag controleren op ziekten en plagen
De taxushaag is vooral bij de taxuskever. De kevers voeden zich met de naalden van de plant. De larven, ook wel engerlingen van de taxuskever genoemd, leven onder de grond en eten daar wortels van de taxus en andere tuinplanten. Controleer de haag regelmatig en grijp indien nodig in door de taxuskever te bestrijden.