Je bevindt je al op de juiste website. Wil je toch naar onze variante website, klik dan op de onderstaande knop.
Op Grasengroenwinkel.be blijven
De beukenhaag is zeer geliefd als haag in de tuin. U komt de beukenhaag dan ook op zeer veel verschillende plaatsen tegen. Als hoge, ondoordringbare tuinafscheiding van de achtertuin, als lage haag in de voortuin, maar ook als blok met een mooie strakke snoeivorm.
Een beukenhaag maakt veel horizontale vertakkingen. Dankzij deze kenmerkende groeiwijze vormen de verschillende soorten beukenhagen een dichte en ondoordringbare haag.
Aan de vertakkingen zit een zacht en ovaal gevormd blad met een duidelijke bladtekening. De Fagus Sylvatica heeft een gladde bladrand terwijl de Carpinus betulus geribbeld is.
In de herfst en winter trekt de beukenhaag de voeding terug uit het blad. De beukenhaag is een bladverliezende haagplant. Bij de groene en rode beuk blijft het dorre blad grotendeels tot aan het voorjaar aan de haag hangen. In april/ mei loopt de haag opnieuw uit en verschijnt er fris groen of diep rood blad aan de beukenhaag. De haagbeuk laat het blad wel vallen, maar loopt juist weer vroeger uit in het voorjaar.
De beuk is in grote delen van Europa een inheemse plant. De populairiteit van de beukenhaag hangt hier grotendeels mee samen. Bij een goede verzorging zullen de beuken uitgroeien tot een prachtige beukenhaag.
De beuk gedijt goed op zowel een zonnige als een schaduwijke plaats en heeft een voorkeur voor een vruchtbare en vochthoudende bodem. Zand en leemgronden zijn daardoor uitermate geschikt. In lager gelegen klei- en veengronden adviseren wij de haagbeuk.
Voor het vormen van een beukenhaag heeft u de keuze uit drie verschillende soorten beuken. U kunt de haag daardoor volledig aan laten sluiten bij uw eigen wensen. Het combineren van een rode beuk met een groene beuk in een haag geeft bijvoorbeeld een erg mooi effect. De drie verschillende soorten beuken zijn:
De Fagus sylvatica is de groene beuk die van nature vrij talrijk in onze bossen voorkomt. Ze doen het goed op zandgronden, maar ook in kleigrond mits deze voldoende afwatert. Het blad is zacht, licht groen van kleur en een ovale vorm.
De Fagus sylvatica 'Atropunicea' ziet er exact hetzelfde uit op één belangrijk verschil na. Deze variant heeft zoals de Nederlandse benaming rode beuk al doet vermoeden, een diep rode tot paarse kleur. De rode beuk groeit net als de groene beuk goed op zand- en goed drainerende kleigrond.
Carpinus betules wordt ook wel de haagbeuk genoemd. Het kenmerkende, geribbelde blad ontvouwt zich al vroeg in het voorjaar. De haagbeuk is beter bestand tegen natte kleigronden. Daardoor wordt deze vaker aangeplant in polderachtige gebieden en dan met name als een lage haag.
Wilt u een beukenhaag bestellen van een uitstekende kwaliteit? Wij werken uitsluitend samen met kwekerijen waar wij verzekerd zijn van gezonde, volle haagplanten met een sterk wortelstelsel.
Bij Gras en Groen leveren wij haagplanten direct vanaf de kweker bij u thuis. De haagplanten worden geoogt, verpakt en bezorgd binnen drie werkdagen. Op die manier kunnen wij een uitstekende conditie en het aangroeien van de haagplanten in uw tuin garanderen.
Planten uit de volle grond zijn beschikbaar vanaf oktober tot en met april. Buiten deze perioden leveren wij uitsluitend planten uit pot.
De beuk is een inheemse plantensoort, een beukenhaag groeit daardoor uitstekend in ons klimaat. Wilt u een beukenhaag kopen? De beuk is als haagplant zo geliefd dankzij een aantal kenmerken:
Bent u overtuigd dat u een beukenhaag wilt gaan aanplanten? Wij informeren u graag hierover. Zo weten wij zeker dat de beukenhaag planten die u koopt goed zullen aanslaan en u kunt genieten van een schitterende beukenhaag. Belangrijke aandachtspunten bij het aanplanten van een beukenhaag zijn:
Een beukenhaag kan het beste worden aangeplant wanneer deze in de rustfase zit. De aanplantperiode van een beukenhaag loopt, met uitzondering van vorstperioden, vanaf september-oktober tot maart-april. De beukenhagen zijn dan verkrijgbaar als wortelgoed en met kluit.
Buiten deze periode kan een beukenhaag aangeplant worden als potplant. Haagplanten uit pot hebben een sterke kluit met haarwortels. Wanneer beuken uit pot voldoende water krijgen kunt u altijd een beukenhaag aanplanten.
Een beukenhaag kan zowel vol in de zon staan als half in de schaduw. Beuken houden niet van natte voeten. Als ondergrond is een zand- of leemgrond dan ook het meest geschikt. De Carpinus Betulus kan ook in kleigrond worden aangeplant.
Beuken leven in symbiose met de mycorrhiza schimmel. Het toevoegen van deze schimmels is essentieel voor een succesvolle aanplant.
Advies per 5 strekkende meter haag:
Bij het kopen van uw beukenhaag geven wij een advies voor het aantal beuken per strekkende meter haag. Bij de allerkleinste maten plaatsen wij 5 beuken per strekkende meter, bij de grootste maten zijn dit er 4.
Wilt u een wat bredere haag, dan planten wij een dubbele haag. Het voordeel hiervan is, naast het feit dat deze breder uitgroeit, dat deze haag sneller dichtgegroeid is. Bij een beukenhaag is het vrij gebruikelijk om de haag in een zig-zag aan te planten. U heeft dan 1,5 keer zoveel planten nodig.
Een beukenhaag is redelijk eenvoudig te onderhouden. Naast het geven van water in droge perioden zijn het snoeien en bemesten van de beukenhaag de belangrijkste onderhoudstaken.
Bemest de beukenhaag driemaal per jaar met een organische meststof:
© 2025 Gras en Groen B.V.
Deze website is onderdeel van Gras en Groen.
Je bevindt je al op de juiste website. Wil je toch naar onze variante website, klik dan op de onderstaande knop.
Op Grasengroenwinkel.be blijven