Wortelboorder in de tuin
Heeft u last van afstervende planten en vindt u lege coconnetjes op de grond? Dan is de kans groot dat er wortelboorders actief zijn in uw tuin. De rupsen van de wortelboorder kunnen grote schade aanbrengen door de wortels van planten aan te vreten.
Ze eten onder de grond het hele jaar door, zelfs in de winter. De meeste schade door de wortelboorder vindt plaats bij de wortels van grasachtigen en planten met een vleesachtig of houtachtig wortelstelsel. We geven u hier graag tips om deze vervelende wortelboorder in uw tuin te bestrijden!
Wortelboorder herkennen
Hoe is de schade door de wortelboorder te herkennen?
- Meteen nadat de larven uit de eitjes komen beginnen ze met het aanvreten van wortels, wortelstokken en ondergrondse stengeldelen
- De larven vreten zichzelf helemaal naar binnen, waardoor er gangen ontstaan
- De planten verzwakken hierdoor en de groei wordt geremd
- Er ontstaan schimmels op de planten vanwege de lage weerstand. Veel groenten en sierplanten overleven deze aanval niet.
Hoe de wortelboorder bestrijden?
De wortelboorder is het beste te bestrijden wanneer deze nog een rups is. De rupsen zorgen ook voor de meeste overlast, dus die zijn het belangrijkste om te verwijderen. Dit kan effectief uitgevoerd worden door middel van aaltjes. Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de rupsen van wortelboorders.
Wanneer de wortelboorder bestrijden?
Let op het uitvliegmoment van de vlinders. Dit is belangrijk om de bestrijding van de wortelboorder goed te kunnen timen. De vlinders kunt u signaleren door middel van blauwe vanglampen die in de nacht worden gebruikt. Vanglampen zijn in eerste instantie geen bestrijdingsmethode. U zult dan namelijk maar een paar vlinders wegvangen. Het is vooral bedoeld om de aanwezigheid van de vlinders vast te stellen, waarna u vervolgens de aaltjes uit kunt strooien.
Kenmerken wortelboorder
De wortelboorder komt uit een grote familie, waarbij er ongeveer 600 verschillende soorten bestaan. De bekendste soorten zijn de slawortelboorder, de hopwortelboorder, de oranje wortelboorder en de gemarmerde wortelboorder. Maar wat is nu kenmerkend voor de wortelboorder?
- Geelbruine vleugels, waarop de mannetjes witte strepen hebben
- Ze vliegen ‘s avonds in de maanden mei en juni, maar zijn soms ook in augustus en september nog te zien
- De vrouwelijke wortelboorder strooit ongeveer 300 eitjes willekeurig uit tijdens het vliegen, waardoor u de wortelboorder nooit op een specifieke plaats aantreft.
Levenscyclus van de wortelboorder
Na het uitstrooien komen na 9 dagen de eitjes uit. Hieruit ontstaan de rupsen, die zich onder de grond voeden. De rupsen van een wortelboorder worden maximaal 35 mm groot en hebben een witte, deels doorschijnende, kleur. Hierdoor zijn de ingewanden ook goed zichtbaar.
Ze eten het hele jaar door en verpoppen meestal rond april. Voordat ze verpoppen maken ze een gang naar het grondoppervlak. Zo hebben ze een uitweg nadat de motten uit de pop komen. Waar de mot is uitgevlogen vind je waarschijnlijk een bruin velletje terug op de grond.