Engerlingen bestrijden
Heeft u last van engerlingen in het gazon? Net als bij veel andere planten zijn er ook insecten die zich te goed doen aan het gras. Engerlingen zijn de larven van verschillende kevers die van onder de grond van de wortels van uw gras vreten. In grote aantallen vormen ze een plaag en kunnen grote schade aanrichten. Mogelijk bent u ze al tegen gekomen tijdens het uitvoeren van gazononderhoud.
Gelukkig kunnen wij u met de juiste adviezen en producten helpen bij engerlingen bestrijden. Lees hier meer informatie over engerlingen.
Aaltjes tegen engerlingen
Bekijk alleWat zijn engerlingen?
Engerlingen is de verzamelnaam voor larven van verschillende keversoorten. De kevers leggen na het paren eitjes in het gazon, die na enkele weken al uitkomen. In het gazon ontwikkelen engerlingen zich tot ware veelvraten. De schade wordt vaak duidelijk in de zomer als de engerlingen in de toplaag de wortels van het gras opeten.
Engerlingen zijn de larven van de volgende keversoorten:
- Rozenkever
- Meikever
- Junikever
- Johanneskever
Hoe herkent u een engerlingen plaag?
Dit is nou een engerling; te herkennen aan het melkachtig witte lichaam en de bruine kop. Een engerlingenplaag herkent u door een kijkje te nemen in de toplaag van uw gazon, maar er zijn al eerder signalen op te vangen:
- Er ontstaan ronde plekken met afstervend gras
- Het gras komt los te liggen
- Vogels plukken het gazon open
- In mei en juni treft u veel kevers aan op en rond het gazon
- Signaleer een engerlingen plaag met een rozenkeverval
- Bij meer dan 10 engerlingen p/m² spreken we van een plaag
Hoe kunt u engerlingen bestrijden?
Sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is er nog maar één oplossing: het toepassen van natuurlijke vijanden de zogenaamde aaltjes oftewel nematoden.
Aaltjes zijn microscopisch kleine parasieten die via lichaamsopeningen bij engerlingen naar binnen gaan. De nematoden dragen een bacterie bij zich die de engerlingen van binnen uit aantast en dood. Geïnfecteerde engerlingen sterven binnen enkele dagen. De aaltjes vermenigvuldigen zich in de engerling en de nieuwe generatie gaat vervolgens in de bodem op zoek naar een nieuw slachtoffer.
Per 10 m² gazon heeft u 5.000.000 aaltjes nodig.
Hoe engerlingen bestrijden met aaltjes?
U kunt de aaltjes tegen engerlingen kopen bij Gras en Groen, deze dragen de bacterie al bij zich. Wij sturen u een pakketje op met daarin de levende aaltjes en een duidelijke handleiding. Om de aaltjes levend bij u te krijgen worden de aaltjes van Koppert met een koelelement verstuurd.
Vervolgens gaat u als volgt te werk:
- Bewaar de aaltjes in de koelkast bij 6 °C tot u ze gebruikt.
- Sproei het gazon nat voordat u begint met verspreiden
- Wacht op een bewolkte, regenachtige dag of tot de avond
- Volg de instructies op de bijgevoegde handleiding.
Koppert is één van de grote producenten van aaltjes. Bekijk hier de instructievideo over het toepassen van Larvanem.
Wanneer engerlingen bestrijden?
De mei- en junikever ontlenen hun naam aan de periode waarin ze paren. Twee weken nadat kevers hun eitjes hebben gelegd komen de engerlingen uit. Op dat moment zijn de engerlingen nog klein, kwetsbaar en dus zeer gevoelig voor de werking van aaltjes. Na de eerste twee levensjaren is het effect van aaltjes zeer gering.
Vanaf begin juni start de ideale bestrijdingsperiode van engelingen met aaltjes. Dit loopt zolang de bodemtemperatuur boven de 12 °C blijft.
- U bestrijdt engerlingen vanaf begin juni tot en met eind september.
- De oudere engerlingen, die imuun zijn voor de aaltjes, bestrijdt u door een jaar later de nieuwe nakomelingen te bestrijden met aaljes.
Schade door engerlingen voorkomen
Super cliché natuurlijk, maar voorkomen is beter dan genezen. Plagen bouwen zich in de loop der jaren op. Grijp dus tijdig in als u de eerste signalen van een aanstaande plaag opmerkt. Bestrijden doet u dus met aaltjes, maar dat is door weersomstandigheden en de verschillende seizoenen niet altijd mogelijk. Maar ook dan zijn er mogelijkheden:
- Signaleer plagen tijdig met feromoonvallen
- Verzwak engerlingen met Tourturf
- Verdrijf engerlingen uit de toplaag met look-extracten
Signaleer plagen tijdig met feromoonvallen
De eerste tekenen van engerlingen zijn de vluchten met kevers vlak boven uw gazon. Wanneer u deze in mei en juni waarneemt, kunt u er vergif op innemen dat de insecten eitjes hebben gelegd in uw gazon. U hebt het geluk dat wanneer u deze vluchten waarneemt, u er tijdig bij bent om de insecten te bestrijden.
Er zijn ook feromoonvallen te koop waarmee u vluchten van kevers kunt monitoren. Plaats deze in de maanden april, mei en juni in uw tuin.
Verzwak engerlingen met Tourturf
Vroeg in het voorjaar kunnen de engerlingen zich al in de toplaag bevinden, maar het is nog te vroeg om aan de slag te gaan met aaltjes. U kunt al wel voorbereidingen treffen en het succes van de aaltjes later in het seizoen vergroten!
Ook op golfbanen worden aaltjes toegepast. De laatste jaren zijn daar grote successen geboekt door 4 weken voor de aaltjes Tourturf toe te passen. Tourturf is een tijdelijk zurende meststof die de huid van engerlingen aantast. De verzwakte engerlingen zijn daarna makkelijker prooi voor de aaltjes.
Verdrijf engerlingen uit de toplaag met look-extracten
In die periode kunt u schade aan de toplaag voorkomen door producten toe te passen die de engerlingen uit de toplaag verdrijven. BSi Larvex en Pireco Bodeminsecten zijn hier voorbeelden van. Deze producten zijn op basis van look-extracten. De onaangename geur en smaak zorgt ervoor dat de larven dieper de bodem in trekken en dus geen schade veroorzaken.
Voorkom schade aan de toplaag
Bekijk alleSchade door engerlingen
Wanneer er zich engerlingen in het gazon bevinden, kunt u dit zien aan kleine gele plekken die ontstaan in het gazon. Doordat de insecten wortels van het gras wegvreten, nemen deze onvoldoende vocht en meststoffen op. Het gras zal met name in droge perioden tekenen van vraat van engerlingen vertonen. Dit wordt de primaire schade genoemd.
De meeste schade die u heeft van engerlingen komt niet door de insecten zelf. Kraaien, eksters, spechten, spreeuwen en zelfs reigers en buizerds halen uw gazon overhoop als ze eenmaal de insecten hebben gespot. De schade die de vogels veroorzaken kan enkele vierkante meters omgespit gazon bedragen. Dit is de secundaire schade van engerlingen.
Na het bestrijden van de plaag herstelt u deze delen door bij te zaaien.