Eikenprocessierups in de tuin
De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder. Een nachtvlinder legt rond augustus haar eitjes in eikenbomen, waar in april de rupsen uit tevoorschijn komen. Vervolgens vervellen de rupsen zo’n 5 keer, waarna ze in juni helemaal volgroeid zijn. De eikenprocessierups zorgt in bijna heel Nederland voor veel overlast. De jeukende bultjes die ze achterlaten zijn allesbehalve plezierig.
Eikenprocessierups herkennen
Voor het bestrijden van de eikenprocessierups is het van belang om deze snel te kunnen herkennen in de tuin. De eikenprocessierups is een behaarde rups die in eikenbomen voor kan komen. Deze rups heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze in groepjes, in processie, op zoek gaan naar eikenbladeren in bomen. U kunt ze vanaf april tot ongeveer begin juli aantreffen in uw tuin.
Eikenprocessierups bestrijden met aaltjes
Voor het bestrijden van de eikenprocessierups is het inzetten van de natuurlijke vijand van deze larven de beste optie. De aaltjes tegen de processierups helpen om de vervelende rups in een vroeg stadium te bestrijden.
Het is belangrijk om de eikenprocessierups vroeg in het seizoen (rond april) te bestrijden. Zonder de brandharen, die vaak in mei ontstaan, zijn de processierupsen beter te raken met de aaltjes.
De aaltjes tegen eikenprocessierups zijn slechts een beperkte periode te gebruiken. Ze hebben een bodemtemperatuur nodig van minimaal 10 graden. De aaltjes dient u alleen in de avond over de processierupsen te sproeien, want bij zonnig weer drogen ze snel uit.
Hoe de eikenprocessierups bestrijden met aaltjes?
De aaltjes tegen eikenprocessierups mengen met water en vervolgens met een Aquanemix 1.25 V of gieter over de rupsen verspreiden. Wij adviseren u om de eikenprocessierups tot druipens toe te bespuiten voor het beste resultaat.
Hoe kleiner de eikenprocessierups, hoe beter de werking. Doe dit dus tijdens de eerste twee stadia van de eikenprocessierups. Bestelt u de aaltjes bij Gras en Groen, dan krijgt u ook een fijne handleiding en gebruiksaanwijzing!
Eikenprocessierups bestrijden met sluipwespen
Een andere optie om de eikenprocessierups te bestrijden is door het inzetten van sluipwespen. Sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van de eikenprocessierups.
Wanneer deze eitjes uitkomen, eten de larven vervolgens de rupsen van binnenuit op. Deze voeding hebben zij namelijk nodig om hierna weer als wesp uit te kunnen vliegen.
Eikenprocessierups bestrijding
Bekijk alleKenmerken eikenprocessierups
Waaraan kunt u de eikenprocessierups in de tuin herkennen?
- Donkergrijze kleur, met lichte kleuren aan de zijkant
- Bedekt met witte haartjes en later brandhaartjes
- Ongeveer 3 cm lang
- De eikenprocessierups loopt in lange processies over de stammen van de eikenbomen
- Maken in groepjes grote nesten op stammen of dikke takken
- ‘s Nachts gaan ze op zoek naar eikenbladeren om van te eten.
Schadebeeld van de eikenprocessierups
De schade die de eikenprocessierups aanbrengt richt zich eigenlijk vooral tot de mens. Nadat de rups vanaf half mei voor de derde keer verveld is, krijgt deze naast de bestaande witte haren ook brandhaartjes. De eikenprocessierups heeft hier ongeveer 700.000 van en laat de brandhaartjes los wanneer ze worden aangeraakt of door de wind worden meegevoerd.
De brandhaartjes zijn maar zo’n 0,2 mm lang, waardoor mensen dit met het blote oog niet kunnen zien gebeuren. Wanneer de brandhaartjes in contact komen met de huid of ogen kunnen er klachten ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn heftige jeuk, bultjes, een rode huid en rode of gezwollen ogen. Daarnaast hebben mensen ook soms last van kortademigheid of worden zij hierdoor een soort van verkouden. Dit verschilt per persoon.
Hoe klachten verminderen van de eikenprocessierups
We weten nu wat de eikenprocessierups is en hoe ontzettend vervelend hij kan zijn. Maar wat kunnen we er tegen doen? Ten eerste is het verstandig om de volgende adviezen op te volgen, om de klachten zoveel mogelijk te voorkomen:
- Zorg dat de armen, benen en hals goed bedekt zijn wanneer u naar buiten gaat
- Raak de rupsen vooral niet aan
- Verwijder de brandhaartjes uit uw kleding door deze op 60 graden celsius te wassen.
Hulp bij klachten van de eikenprocessierups
- Plak plakband op de huid waar de bultjes zitten. Wanneer u de plakband er weer af trekt zullen de brandhaartjes ook van de huid afkomen.
- Spoel de huid en ogen goed af met lauw water
- Probeer vooral niet te wrijven en te krabben! Dit verergert de jeuk alleen maar.
De beste manier om de klachten te voorkomen is het verwijderen van de eikenprocessierups met de aaltjes of sluipwespen uit onze Tuinapotheek.