
Je bevindt je al op de juiste website. Wil je toch naar onze variante website, klik dan op de onderstaande knop.
Op Grasengroenwinkel.be blijven
De buxusmot, de volwassen versie van de buxusrups, wordt in geen enkele tuin graag aangetroffen. De schade is zichtbaar door kaalgevreten bladeren met spinsels. Voor u het weet is de hele buxus kaalgevreten en is er geen groen puntje meer te zien. De buxus herstelt zijn blad over het algemeen snel, maar is niet opgewassen tegen herhaaldelijke kaalvraat. Wij geven u graag advies om deze vervelende buxusmot te bestrijden in uw tuin.
De eerste sporen van schade zijn vaak moeilijk te zien, omdat de jonge rupsen alleen het bladmoes aan de onderkant van het blad wegschrapen. Naarmate de buxusrupsen ouder worden beginnen ze met het nemen van happen uit de bladeren. Ook spint de buxusmot de bladeren bij elkaar, waardoor er kale aan elkaar gesponnen takken ontstaan.
De buxusmot (en vooral rups) is op de volgende manieren het beste te bestrijden:
Het is ten eerste verstandig om de buxus regelmatig te controleren. Begin hier vroeg in het jaar (april, mei) mee als u de buxusrupsen ziet verschijnen. Hiermee voorkomt u een grotere populatie buxusrupsen in de zomer. Kijk dus goed of er aan elkaar gesponnen takjes te zien zijn in de buxus. Hier zitten de groene buxusrupsen vaak vlakbij. Het verwijderen van de rupsen met de hand kan wat langer duren, maar is wel heel effectief.
Een natuurlijke vijand van de buxusrups zijn aaltjes. Deze zijn ontzettend klein en dringen de buxusrups binnen. Eenmaal binnen voeden zij zich met de inhoud van de rups. De aaltjes brengen een bacterie met zich mee, waardoor de buxusrups na enkele dagen sterft. Na de dood gaan de aaltjes weer op zoek naar een nieuw slachtoffer. Buiten een insect kunnen de aaltjes namelijk niet overleven.
De aaltjes zet je in zodra er rupsen van de buxusmot zichtbaar zijn, meestal van april tot en met oktober. Voor het gebruik van aaltjes moet de omgevingstemperatuur tenminste 10°C zijn. Op deze manier kunt u de buxusmot op een natuurlijke manier effectief bestrijden in uw tuin.
Deze vallen bevatten het vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot, waar de mannelijke motten op af komen. Ze komen in de feromoonval terecht en kunnen hier vervolgens niet meer uit. De bevruchting van de vrouwtjes zal hierdoor teruglopen, waardoor er minder buxusrupsen tot leven zullen komen.
De feromoonval moet wel op tijd uitgehangen worden, zodat de mannetjes niet alsnog de vrouwtjes al bevrucht hebben. Doe dit dus voor de vluchten van de buxusmot beginnen. Ook bestaat er de kans dat er ontzettend veel buxusmotten aanwezig zijn. Hierdoor ruiken de mannetjes ook de vrouwelijke motten. Op deze manier worden nog steeds vrouwtjes bevrucht. Het is dus aan te raden om dit meerdere jaren vol te houden om de gehele populatie te vangen.
Heeft u helemaal genoeg van de buxusrupsen die uw tuin kaalvreten? Denk dan eens aan een alternatieve plant voor de buxus. Het bestrijden van de buxusrups is namelijk een terugkerende taak, waar u liever niet te lang mee bezig bent. Verliest u deze strijd ook nog eens? Dan heeft u alsnog een kale tuin. Dit kunt u beter voorkomen door naar de alternatieven te kijken!
Enkele goede alternatieven voor de buxus zijn:
© 2025 Gras en Groen B.V.
Deze website is onderdeel van Gras en Groen.
Je bevindt je al op de juiste website. Wil je toch naar onze variante website, klik dan op de onderstaande knop.
Op Grasengroenwinkel.be blijven