Bladrandkever in de tuin
De bladrandkever is slechts een aantal milimeter groot, maar kan toch veel schade aanrichten in uw tuin. De bladrandkever is langs geweest wanneer er halfcirkelvormige hapjes uit de bladeren zijn genomen.
Over het algemeen vormt dit nog niet de grootste schade voor de plant. De engerlingen zorgen onder de grond voor meer schade. Terwijl de volwassen bladrandkevers de bovenkant van de plant aanvallen, doen de engerlingen dit onder de grond.
De bladrandkever herkennen
Voor het bestrijden van de bladrandkever is het van belang om deze op tijd te herkennen in uw tuin. De bladrandkevers leggen ongeveer 1400 eitjes op kleine plantjes. Hier komen in het voorjaar na twee tot drie weken de larven uit, ook wel engerlingen genoemd. De engerlingen hebben een witte kleur, bruine kop en geen pootjes. Zij bevinden zich in de bodem, aan de voet van een plant. De engerlingen voeden zich met de wortels, waarbij er veel schade aan planten aangericht wordt.
Bladrandkever bestrijden met aaltjes
Voor het bestrijden van de bladrandkever zijn de larven ervan, de engerlingen (die in principe de meeste schade aanrichten in uw tuin) het belangrijkste om aan te pakken. Deze engerlingen zijn goed te bestrijden door middel van aaltjes. Nemathoden oftewel aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van engerlingen. Het beste kunt u vanaf juni/juli de jonge (kleine) engerling bestrijden met aaltjes voor het meest effectieve resultaat.
Bestelt u de aaltjes tegen engerlingen bij Gras en Groen? Dan ontvangt u een uitgebreide handleiding waarin alles goed en eenvoudig wordt uitgelegd. Het is een volledige natuurlijke en biologische manier van bestrijden van de bladrandkever, alles voor een duurzame toekomst!
Hoe de bladrandkever bestrijden?
De aaltjes dient u te mengen met water in de AquaNemix 1.25 V of een gieter, en vervolgens te gieten over de plekken waar de meeste engerlingen zich schuilhouden. Ze dringen dan binnen in de engerlingen, waardoor deze een bacterie krijgen. De engerlingen sterven vervolgens na enkele dagen en de aaltjes gaan weer op zoek naar een nieuw slachtoffer.
Sluipwespen tegen de bladrandkever
Heeft u al veel last van de bladrandkever in de tuin? Dan kunt u er ook voor kiezen om de bladrandkever te bestrijden met sluipwespen. Sluipwespen parasiteren de bladrandkevers door eitjes te leggen in de bladrandkever. Andere natuurlijke vijanden van de bladrandkever zijn vogels, spinnen, roofvliegen en roofwantsen. Maak uw tuin diervriendelijk en u zult merken dat ze elkaar opeten!
Producten tegen de bladrandkever
Bekijk alleKenmerken bladrandkever
De bladrandkever is een kleine kever uit de snuitkever familie. De kever is te herkennen aan de volgende kenmerken:
- De bladrandkever wordt ongeveer 4 tot 5 mm lang
- Als de kevers gestoord worden, laten ze zich vallen
- Het schild van de bladrandkever is bruin, bedekt met grijze schubjes en lichtbruine strepen
- Bevindt zich vooral op en rondom vlinderbloemigen
- Er ontstaat vooral veel schade aan rijpe erwten, veld- en tuinbonen en wikke. De kans dat u ze in een moestuin aantreft is dus groot
- De engerlingen (larven van de bladrandkever) zijn de grootste veroorzakers van schade in uw tuin.
Engerlingen, larven van de bladrandkever
Engerlingen zijn de larven van een aantal verschillende kevers. De meest voorkomende in Nederland zijn de meikever, junikever en rozenkever. Iedere kever heeft zijn eigen cyclus en uiterlijke kenmerken. Ze vormen al snel een ware plaag en kunnen voor veel overlast zorgen in uw tuin. Ze vreten bijvoorbeeld aan de wortels van allerlei gewassen.
En engerlingen in het gazon zorgen ook voor veel schade; de larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. De soms zeer talrijke exemplaren kunnen grote schade aanrichten. De schade is vaak duidelijk zichtbaar in de zomer. De engerlingen zitten dan in de toplaag van het gazon en eten daar van de wortels van het gras.
Hoe de bladrandkever bestrijden?
De bladrandkever is op meerdere manieren te bestrijden:
- Schoonhouden van de grond
- Kunstmatige overwinteringsplek maken
- De eerder besproken bestrijding van de bladrandkever met aaltjes en sluipwespen
Schoonhouden van de grond
De eerste makkelijke preventiemethode is het bijhouden van de grond rond aangetaste planten. Zorg ervoor dat u de grond schoon houdt van blaadjes en takjes, vooral in de zomer en herfst. De bladrandkevers zoeken namelijk een plek om zich schuil te houden. Zonder beschuttingsmateriaal zal de bladrandkever waarschijnlijk ergens anders vertoeven.
Kunstmatige overwinteringsplek maken
Daarnaast kunt u de bladrandkevers aan het einde van de herfst een kunstmatige overwinteringsplek aanbieden. Bind stroken golfkarton vlak boven de grond, dicht rond de stengel van de plant. Deze stroken haalt u vervolgens in de winter weg, tegelijk met de bladrandkevers die zich hierin hebben verstopt.
Bestrijding van bladrandkever met natuurlijke vijanden
In onze Tuinapotheek vindt u alle natuurlijke oplossingen om de larven van de bladrandkever effectief te bestrijden. Door middel van de natuurlijke vijanden aaltjes en sluipwespen kunt u de bladrandkever plaag snel en effectief aanpakken in uw tuin. Laat de bodem en natuur zijn werk voor u doen!