Gras zaaien
Wilt u een nieuw gazon leggen en kiest u voor gras zaaien? Wij helpen u graag door de juiste producten te leveren, maar helpen u ook graag op weg met een stappenplan gras zaaien en door al uw vragen te beantwoorden. Zo komt u beslagen ten ijs en kunt u vol trots aan uw buren vertellen dat het prachtige gazon helemaal door uzelf is ingezaaid.
Wij helpen u graag met het maken van een keuze voor het graszaad, starten wij met u de voorbereidingen op het gras inzaaien en leest u een uitgebreide handleiding voor het inzaaien van een gazon.
Advies over gras zaaien
Met gericht advies wordt het inzaaien van uw gazon een succes!
Waarom gazon inzaaien
Wie een gazon gaat aanleggen heeft een tweetal mogelijkheden. Of u kiest voor het leggen van graszoden of u gaat gras zaaien. Zoals altijd zijn er voor beide voor- en nadelen te benoemen.
Zelf een gazon inzaaien is voordeliger, minder arbeidsintensief en op termijn heeft u een sterker gazon. De grassen die zich ontwikkelen doen het goed in de groeiomstandigheden van uw tuin.
Graszoden zijn wat prijziger, maar geven al direct resultaat. Bovendien is er minder kennis nodig voor de verzorging. Een nadeel kan zijn dat niet alle grassen in de graszoden even goed gedijen in uw tuin.
Kriteria | Gras zaaien | Graszoden leggen |
Prijs 100 m² | € 30,- | € 395,- |
Volgroeid gazon | 10-12 weken | 2 weken |
Periode | Voor- en najaar | Voorjaar t/m najaar |
Benodigde kennis | ⭐⭐⭐⭐ | ⭐⭐ |
Kwaliteit | ⭐⭐⭐⭐⭐ | ⭐⭐⭐⭐ |
Wanneer gras zaaien?
Bij het kiezen van een geschikte periode voor gras zaaien zijn er een paar zaken waar we rekening mee moeten houden:
- Voldoende zonlicht
- Vochtige bodem
- Bodemtemperatuur vanaf 6 graden
Met een beregeningsinstallatie is zaaien mogelijk vanaf maart tot en met oktober. Bij afhankelijkheid van het weer zijn twee perioden ideaal om gras te zaaien:
- Gras zaaien voorjaar: vanaf eind maart t/m begin juni
- Gras zaaien najaar: vanaf eind augustus t/m begin oktober
Hoeveel graszaad zaaien
De benodigde hoeveelheid graszaad voor het inzaaien van een gazon verschilt nog wel eens van soort tot soort. Op de verpakkingen van graszaad staat vrijwel altijd een range aangegeven, bijvoorbeeld 25-50 m². Het laagste getal is dan het advies als u een gazon gaat inzaaien en het hoogste getal geldt voor het doorzaaien van een bestaand gazon.
Hoeveel graszaad p/m²?
Globaal geldt voor de benodigde hoeveelheid het volgende:
- Gras zaaien: 1 kg graszaad per 25 m²
- Gras bijzaaien: 1 kg graszaad per 50 m²
Welke soort gras zaaien?
Het inzaaien van een gazon begint met het maken van een afweging voor een type graszaad. In onze shop kunt u filteren op de bestemming, maar waar doet u nou verstandig aan? De naam van het graszaad geeft eigenlijk al aan waarvoor het is bedoeld. Gebruik dan ook graszaad waarvan de naam overeenkomt met het doel waarvoor het grasveld wordt gebruikt.
Voor een speelgazon adviseren wij vrijwel altijd ECOstyle inzaai of Barenbrug Bar Power, van de laatste is Speel en Sport de kleinverpakking.
Een nieuw graszaadmengsel waar wij hoge verwachtingen van hebben is Barenbrug Resilient Blue. Dit is geschikt voor een speelgazon en is speciaal ontwikkeld voor ons huidige klimaat.
Graszaad voor specifieke groeiomstandigheden
Heeft u problemen met de groeiomstandigheden of de hoeveelheid onderhoud? Dan kunnen de volgende zaadmengsels uitkomst bieden, bedenk wel dat dit altijd ergens consequenties heeft.
- Schaduw en zon
- Minder maaien
- Minder sproeien
Voor recreatie, sport en bermen en weiden zijn ook specifieke samenstellingen. Deze wortelen dieper, hebben een hogere voedingswaarde of herstellen juist enorm snel na betreding.
Graszaden voor elk gazonoppervlak
Bekijk alleHoe gras zaaien
Als u een nieuw gazon gaat inzaaien is dat natuurlijk het ideale moment om ook te werken aan de bodem. Zorg voor voldoende compost in de bodem, dat is het beste wat u kunt doen om te zorgen voor een weerbaar gazon. Verwerk 250 liter per 100 m² door de toplaag waardoor warmte en droogte minder snel impact zullen hebben op het gazon.
Bereid de bodem daarna voor door deze te egaliseren en te verdichten. Voor kleinere oppervlakken kan dit handmatig, bij grote tuinen is het mogelijk te adviseren om te kiezen voor een machinale bewerking. Ga daarna pas aan de slag met het inzaaien. Volg daarvoor het advies uit het onderstaande stappenplan.
Stappenplan gras zaaien
- Verwijder gras, mos en onkruid
- Verbeter de bodem, voedingswaarden en structuur
- Egaliseer het zaaibed
- Zaai het gras in kruisende richtingen
- Ingezaaid gazon onderhouden
Stap 1. Verwijder gras, mos en onkruid
De eerste stap is het verwijderen van onregelmatigheden. Dit kan zijn gras, mos en onkruid, maar zorg er ook voor dat stenen en andere grove materialen verwijderd worden. Een veel gekozen oplossing is het omspitten van de grond.
Stap 2. Verbeter de bodem, voedingswaarden en structuur
Door de bodem te spitten wordt er automatisch al gewerkt aan de structuur. Een goede verhouding van lucht, water, organisch stof en zanddeeltjes is cruciaal. Verwerk in deze stap ook de voorgeschreven 500 liter compost per 100 m².
Strooi daarna Terra Fertiel of Bodem Actief uit om alle natuurlijke processen in de bodem weer op gang te brengen. Als laatste zorgt u voor de juiste NPK’s door een organische meststof door de toplaag te harken. Deze zijn dan direct beschikbaar voor het gras zodra dit na twee weken is ontkiemd.
Stap 3. Egaliseer het zaaibed
Voor het gazon is een egale ondergrond of fraaie glooiing van belang. Na het verbeteren van de bodem verdicht u de grond door deze aan te lopen of te walsen. Daarna kan de grond op hoogte worden gebracht met een hark of voor zeer precies werk met een waterpas.
Stap 4. Gras zaaien in kruisende richtingen
Als laatste verspreidt u het graszaad. In de meeste gevallen is het aan te bevelen om het graszaad in twee zaairichtingen te verspreiden om te zorgen voor een goede dichtheid. Deel het graszaad daarvoor op in twee gelijke delen en strooi deze haaks op elkaar uit. Dat wil zeggen één deel in de lengterichting van het gazon en één deel in de breedte van het gazon.
Stap 5. Ingezaaid gazon onderhouden
Het onderhoud van een ingezaaid gazon bestaat uit de volgende taken:
- Water geven
- Maaien
- Onkruid bestrijden
Gras zaaien en water geven
Voor het ontkiemen van het graszaad is het belangrijk dat het vochtig blijft. Bij onvoldoende neerslag is het dan ook zaak om te beregenen. In tegenstelling tot andere sproei adviezen geeft u bij een ingezaaid gazon wel elke keer een klein beetje water.
Gras zaaien en maaien
Start met maaien zodra het gras een lengte heeft bereikt van 8 cm. Vervolgens maait u maximaal 1/3 van de lengte af en brengt u het gras in stapjes naar de gewenste lengte.
Gras zaaien en onkruid bestrijden
Na het inzaaien begint ook altijd de strijd tegen onkruid. Gelukkig kan er al na het tweede bladstadium bestreden worden. Doorgaans is dit 4-6 weken na het inzaaien van het gazon. Gebruik hiervoor Luxan Genoxone.
Hoe snel een volgroeid gazon?
Hoe snel kunt u na het inzaaien van uw gazon al genieten van een volle grasmat? Dit is natuurlijk deels afhankelijk van uw onderhoud en het moment van zaaien. Doorgaans zal dit na 10 tot 12 weken zijn. Eerder kan er al wel voorzichtig op gelopen worden, maar zware belasting is tot dat moment af te raden.
Lees ook alle andere tips van gazononderhoud om te zorgen voor een schitterend gazon in uw tuin!